Νέα-Εκδηλώσεις

 

 • AΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ 2024

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, Ι. Ναός Οσίου Νίκωνος, Σπάρτη

Πτυχία σε αποφοίτους της απένειμε, το Σάββατο 6 Απρίλιου 2024, η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης, ‘Φώτης Κόντογλου’, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. κ. Ευσταθίου, ιερέων, εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών, καθηγητών, καθώς και των εκπροσώπων του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’ (Ι.Σ.Ν.), κας Αρίστης Σταθακοπούλου και κ. Κώστα Λιβέρη.

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, ο Διευθυντής της Σχολής, Αναπλ. Καθηγητής, Χρήστος Καρύδης, συνεχάρη τους πτυχιούχους για την επιτυχία τους και τον αγώνα τους, προτρέποντάς τους να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να μη χάσουν τον ενθουσιασμό τους για την ιερή αυτή τέχνη, αλλά να παραμείνουν σε εγρήγορση, για να γίνουν ακόμα καλύτεροι: «Ο ενθουσιασμός αυτός σε συνδυασμό με τις βάσεις που έχετε πάρει από τη Σχολή που σπουδάσατε είναι το κλειδί για την επιτυχία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε μια άγρια κοινωνία, εσείς επιλέξατε να γνωρίσετε μια παραδοσιακή τέχνη, ‘τέχνη αγάπης’. Το υψηλότερο διακόνημα μέσα στην εκκλησία μας. Αφού ακούσατε το τάλαντο που χτύπησε προσωπικά για τον καθένα σας ο Τριαδικός Θεός, το λάβατε και το χρησιμοποιήσατε. Μην το αφήσετε, να το συνεχίσετε να το χτυπάτε, είτε σιγανά, είτε βροντερά, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Πρέπει να σας ακούνε οι διπλανοί σας για να παραδειγματίζονται», είπε, ενώ έκανε ειδική μνεία στο παιδικό τμήμα και στο τμήμα μπατίκ για τη σοβαρή σπουδή που επιτελείται.

Αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τους καθηγητές της σχολής και τους ιερείς, αναφέρθηκε στη συμβολή του Ι.Σ.Ν., το οποίο θα δώσει μέλλον, όπως χαρακτηριστικά είπε, στη σχολή, στεγάζοντάς τη σε ένα νέο σύγχρονο κτίριο. «Σχεδιάστηκε ένα σύγχρονο έργο που θα στεγάσει τη σχολή αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής και τα εργαστήρια συντήρησης της Μητροπόλεως. Ένα κτήριο όπου θα είναι κόσμημα για όλη την Πελοπόννησο και πιθανότατα για όλη την Ελλάδα», είπε.

Να είναι συνεπής με την τέχνη τους, κάλεσε τους πτυχιούχους, παίρνοντας τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος, υπογραμμίζοντας  ότι στις 142 ενορίες που αριθμεί η μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης, θα υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν. «Οι επιλογές σας είναι καθοριστικές. Πρέπει να γνωρίζετε γιατί ήρθατε και πού πηγαίνετε. Να ξέρετε την αποστολή και τον προορισμό σας», είπε απευθυνόμενος στους πτυχιούχους, ο Μητροπολίτης, ενώ επαίνεσε τους καθηγητές για το ταλέντο και τη μεταδοτικότητά τους. Απευθυνόμενος στο ΙΣΝ, επεσήμανε την ευγνωμοσύνη του και τους κάλεσε να μην αργήσουν για τη θεμελίωση του έργου.

Τέλος, παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους του ΙΣΝ, η κα. Αρίστη Σταθακοπούλου, αφού συνεχάρη τους πτυχιούχους, σημείωσε πως η συνέπεια είναι μια από τις βασικές αρχές που διέπουν την κοινωνική δράση του ιδρύματος και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που μοιραζόμαστε τα ίδια οράματα. Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης είναι σταθερός συνεργάτης μας εδώ και αρκετά χρόνια. Το να μπορούμε να προσφέρουμε είναι σαν να γυρνάμε στις ρίζες μας. Η τέχνη της αγιογραφίας και η βυζαντινή μουσική είναι άρρηκτα δεμένες με τον ελληνικό πολιτισμό»

Kατά την διάρκεια της απονομής των πτυχίων δωρήθηκε επιγονάτιο που απεικονίζει τον Αγ. Ευστάθιο, προσφορά από τους σπουδαστές της Σχολής όπως και χρηματικό ποσό για την αποπεράτωση του Ι. Ναού Αγ. Ανανία.

Στη σημερινή τελετή αποφοίτησαν 23 σπουδαστές στην αγιογραφία, τρείς (3) σπουδαστές στο σεμιναριακό κύκλο ζωγραφική σε ύφασμα και δεκαπέντε (15) σπουδαστές από το παιδικό τμήμα, ενώ δόθηκαν για πρώτη φορά και έπαινοι σε πέντε (5) πτυχιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν έως σήμερα αδιαλείπτως το τάλαντο της ορθόδοξης εικονογραφίας και τοιχογραφίας.

Ευχαριστίες οφείλονται στα ζαχαροπλαστεία ‘ΜΩΡΕΩΣ ΥΔΕΙΣΤΑ’ που καλύπτουν πολλές από τις εκδηλώσεις της Σχολής μας. Επίσης, τον κ. Φώτιο Πανούση Πρόεδρο της Λέσχης Φωτογραφίας για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Αγιασμός 2023-2024 

Το πρωί του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2023 , εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου , ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος τέλεσε τον Αγιασμό στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως. Αμέσως μετά ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές του σεπτού μας Ποιμενάρχη και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με  ένα φωτεινό παράδειγμα περί της αγιότητας της ψυχής του αγιογράφου και την εικονογραφική απόδοση μιας εικόνας.
Συνεχάρη τον διευθυντή της Σχολής Καθ. Χρήστο Καρύδη και τους συνεργάτες του, για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει ώστε  η λειτουργία να είναι άψογη.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας κ. Καρύδης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο και τους σπουδαστές εύχοντας τους κουράγιο και υπομονή στο τόσο σημαντικό και παράλληλα δύσκολο διακόνημα που έχουν επιλέξει.

______________________________________________________________________________

 • Ψηλαφίζοντας τον Κόντογλου

Ψηλαφίζοντας τον Κόντογλου. Μελέτη και ταυτοποίηση των εικόνων του Φ. Κόντογλου στη Λακωνία. Η μελέτη ύστερα από άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ξεκίνησε στα πλάισια εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας της κας. Φλωρεντίας Αλιμπράντη όπου επιβλέπει ο Αναπλ. Καθηγητής Χρήστος Καρύδης διδάσκων του ΔΠΜΣ Διατήρησης και Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι αναλυτικές τεχνικές γίνονται σε συνεργασια με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

_________________________________________________________________

 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ 

Σπουδαστές του Τμήματος Τοιχογραφίας υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή κ. Στέλιο Γεωργαντώνη και ύστερα απο την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου, ολοκληρώνουν την διακόσμηση του Ι. Ναού των Αγ. Αναργύρων στο Γηροκομείο Σπάρτης. Στον συγκεκριμένο Ναό η τοιχογράφηση δεν είχε ολοκληρωθεί και έτσι οι σπουδαστές της Σχολής, συδράμουν για την ολοκλήρωση του.

 

 • EΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΩΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ 

Έκθεση  προς τιμή του Πολιούχου Αγίου της Μητροπόλεως μας με έναν μικρό αριθμό έργων των σπουδαστών και των πτυχιούχων που επιλέχθηκαν απο τους καθηγητές της σχολής. Τα έργα τοποθετήθηκαν στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως για τις ημέρες των εορτών του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε. Στόχος της έκθεσης ήταν να γνωρίσουν οι φιλοξενούμενοι του Μητροπολίτη μας το γενικό έργο της Σχολής.

 • ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ (Ηλεκτρονικά)

Από 1 Iουλίου  έως 3ο Σεπτεμβρίου 2022

Αίτηση εγγραφής για την Σχολή Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.sxoliagiografiasimms.gr  όπου στο πεδίο σπουδαστές μπορούν να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι την αίτηση εγγραφής και να την αποστείλουν στο εμαιλ της σχολής [email protected]

Αιτήσεις εγγραφών υπάρχουν στα γραφεία της Μητροπόλεως (από τις 9:00 έως 13:00 καθημερινά εκτός Σ.Κ) όπως επίσης και στα εργαστήρια της Σχολής (Γκορτσολόγου 46 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από 18:00 έως 20:00 έως τέλη Ιουνίου).

Τα άτομα που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο δεύτερο έτος σπουδών θα πρέπει να το αναφέρουν στην αίτηση τους. Θα οριστεί ημερομηνία εξέτασης του φακέλου τους.

Tα μαθήματα θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.  

________________________________________________________

Ένα πρωτότυπο δώρο για την επιτημοποίηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο, στην έδρα του Τμήματος Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2022, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και η Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Καθηγήτρια Αικατερίνη Καμπάση. Ο Πρύτανης του Ιδρύματος, με την προσφώνησή του εκκίνησε την τελετή, αναφέροντας ότι «η πεμπτουσία αυτής της τελετής αναγόρευσης είναι να αναδείξει την Εθνική και Παγκόσμια αναγκαιότητα για την προστασία του Περιβάλλοντος, την προστασία του κοινού μας τόπου, της Γης, τιμώντας παράλληλα έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του εν λόγω εγχειρήματος.».

Ακολούθησε η εκφώνηση του επαίνου για την τιμώμενη από τον Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος, Καθηγητή Διονύσιο Κουλουγλιώτη, ο οποίος προέβη σε εκτενή αναφορά στη δικαιοδοτική δραστηριότητα της τιμωμένης αναφορικά με θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης κατά τη θητεία της στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταλήγοντας ότι «η Α.Ε. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως πρόσωπο-πρότυπο με αποδεδειγμένες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες και μακρόχρονη προσφορά στο δίκαιο του περιβάλλοντος, δημιουργεί νέα ελπίδα στον ατέρμονο αγώνα των επιστημόνων που υπηρετούν το περιβάλλον, για ‘’το κοινό μας μέλλον’’».

Στη συνέχεια, μετά την ανάγνωση του ομόφωνου ψηφίσματος της Συνέλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος από την Πρόεδρό του, Καθηγήτρια Αικατερίνη Καμπάση, ο Πρύτανης του Ιδρύματος προχώρησε στην αναγόρευση και στην απονομή του τίτλου της επίτιμης διδάκτορα.

Στο τέλος αποδόθηκαν δύο δώρα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, εκ των οποίων ένα από αυτά ήταν μια φορητή εικόνα του Χριστού ώς ευλογών όπου την φιλοτέχνησε ο Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας ‘Φώτης Κόντογλου’ της Μητροπόλεως μας Επικ. Καθηγητής Χρήστος Καρύδης.

 

___________________________________________________________

 • ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που όλοι βιώσαμε με τον εγκλεισμό μας λόγω COVID, η Σχολή παρόλα αυτά συνέχισε την σπουδή και μελέτη όπως και τα μαθήματα με τους σπουδαστές δίνοντας με αυτό τον τρόπο δύναμη, κουράγιο και δημιουργικό χρόνο και επικοινωνία.

Λόγω των παραπάνω συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε και η ετήσια έκθεση μας. Παρόλα αυτά πάλι με πείσμα συλλέξαμε τα έργα των σπουδαστών μας και παρουσιάζουμε μια ηλεκτρονική έκθεση όπου αυτή θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο διαδικτυακό χώρο.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

 

___________________________________________________________

 •  ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

Τίτλος: Τεχνικές και Υλικά Ζωγραφικών Έργων Τέχνης: Φορητές Εικόνες & Πίνακες.

Γενικές Αρχές Προληπτικής Συντήρησης
Συγγραφέας: Χρ. Καρύδης
Έτος έκδοσης: 2019
Εκδόσεις Ίων

Ο κωδικός του στο σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» είναι 86199428

Χαιρετισμός:  Α.Θ.Μ. Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β.
Προλογισμός: τ. Διευθυντής Συντήρησης Εθνικής Πινακοθήκης: Δρ. Μιχαήλ Δουλγερίδης
Εισαγωγικό Σημείωμα για την Θεολογία της Εικόνας: Δρ. Γεωρ. Κόρδης

___________________________________________________________

 • ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ

Η Σχολή μας, κοντά σε όλους εσάς, που καρτερικά υπομένετε αυτή την δοκιμασία, αποφάσισε να συνεχίσει την ροή των μαθημάτων με την βοήθεια σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Έτσι λοιπόν θα έχετε την δυνατότητα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα skype meetings, και ολιγόλεπτα αλλά άκρως διευκρινιστικά βίντεο, να συνεχίσετε την εκμάθηση σας απρόσκοπτα. Οι τυχόν απορίες, θα απαντώνται μέσω e-mail. Πλέον, είστε σε μια φάση που έχετε δει κάποια βασικά πράγματα. Δεν ξεκινάτε σήμερα. Και αυτό είναι καλό. Επιστρατεύστε την θέληση σας. Κατανοούμε ότι για κάποιους θα είναι δύσκολο. Όμως κάνουμε ότι είναι δυνατόν, εξαντλώντας κάθε μέσο για να μην μείνετε πίσω. Ευχόμαστε κάθε καλό σε εσάς και τις οικογένειες σας! Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας και να θυμάστε μέχρι να ξανασυναντηθούμε: «Μένουμε σπίτι Αγιογραφώ τας!»
Με αγάπη και εκτίμηση,
Οι καθηγητές σας, Χρήστος Καρύδης, Στέλιος Γεωργαντώνης, Βασίλειος Θεοδωρακάκος και η Γραμματεία, Πρεσβυτέρα Βασιλική Κοκκορού.

 

_________________________________________________________

 • Τελετή Απονομής Πτυχίων της Σχολής Αγιογραφίας 2019

Η Σχολή Αγιογραφίας ‘’Φώτης Κόντογλου’’ της Ι. Μητροπόλεως μας πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης, μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση για την τελετή απονομής πτυχίων στους πρώτους τελειόφοιτους φορητής εικόνας.

_______________________________________________________

 • Ημερολόγια Σχολής 2020

Στην προσπάθεια ενίσχυσης του έργου της Σχολής, σχεδιάστηκε- κατασκευάστηκε το πρώτο ημερολόγιο μας. Επιλέχθηκε από τους καθηγητές της Σχολής ένα σχέδιο από το Γ έτος της σπουδάστριας κ. Σ. Φλώρου όπως και ένα διακοσμητικό στοιχείο. Πιστεύουμε ότι το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από τα ημερολόγια που συνήθως πωλούνται.

__________________________________________________________

 • Eτήσια Έκθεση των Σπουδαστών του Α,  Β & Γ έτους 2018-2019

Το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουνίου 2019, στο εργαστήριο της Σχολής Αγιογραφίας ‘’Φώτης Κόντογλου’’ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας επί της οδού Γκορτσολόγου 46 στη Σπάρτη, τελέσθηκαν, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης έργων των σπουδαστών όλων των ετών.

Μετά την τελετή των εγκαινίων και αφού πρώτα είχε ξεναγηθεί στην έκθεση, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τον Διευθυντή Επικ. Καθηγητή Χρήστο Καρύδη, τους καθηγητές, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τη γραμματεία, για την άψογη λειτουργία της Σχολής, την καλή μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και για τα πρώτα αποτελέσματα που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επίσης συνεχάρη τους σπουδαστές για τα έργα τους, αλλά κυρίως για τον ζήλο τους και την αγάπη που επιδεικνύουν για την ιδιαίτερα απαιτητική τέχνη της Αγιογραφίας, που πρέπει να συνδυάζει πλούτο ψυχής και ταλέντου.

Δείτε περισσότερα: http://www.immspartis.gr/?p=33301

_____________________________________________________________

 • Eπίσκεψη της Σχολής στην Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου- Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ιέρακος Λακωνίας, 2019

Σπουδαστές όλων των ετών επισκέφτηκαν την Μονή για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Παρουσιάστηκε η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής του Καθολικού  όπως επίσης και οι παλαιότερερε εικόνες όπου διαφυλάσσει η Μονή. Ειδιαίτερη μνεία έγινε για την εικονογραφική αναπαράσταση και για την διατήρηση της φορητής εικόνας της Παναγίας ‘Ρόδον το Αμάραντον’.

_____________________________________________________________

 • Εκπαιδευτική εκδρομή στους Ναούς και τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης, 2019

Oι σπουδαστές της Σχολής επισκέφτηκαν Μουσεία (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), ιερά Καθιδρύματα (Ναός Αγ. Δημητρίου, Ροτόντα κ.α.) και μοναστήρια της Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την Αναπληρ. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ Γλυκερία Χατζούλη και τον Διευθυντή της Σχολής Επικ. Καθηγητή Χρ. Καρύδη.

_____________________________________________________________

 • Κοπή της Βασιλόπιτας για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019
 • Η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπητας πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ Ευστάθιο. Στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν μέλη του Δ.Σ της Σχολής, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό όπως και οι σπουδαστές. Ο Διευθυντής της Σχολής παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο, φάκελλο με χρηματικό ποσό που συνέλεξαν οι σπουδαστές από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι για τις ανάγκες των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την νέα έκδοση της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως με τίτλο: Εικονογραφική αναπαράσταση και συντήρηση της εικόνας ‘Ροδον το Αμάραντον’ της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου- Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιέρακος-Λακωνία.

___________________________________________________________

 • Xριστουγεννιάτικο Παζάρι για Φιλανθρωπικό Σκοπό, 2018 

Οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές της Σχολής Αγιογραφίας της Μητροπόλεως πραγματοποίησαν παζάρι κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγένννων για να συλλεχθούν χρήματα για τις μεγάλες ανάγκες των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Μητροπόλεως. Οι σπουδαστές χειροτέχνησαν διακοσμητικά αντικείμενα, παρασκεύασαν γλυκίσματα και ποτά. Επίσης επιλεγμένα βιβλία με θεολογικό περιεχόμενο κ.α. υπήρχαν για τους ενδιαφερόμενους.

_______________________________________________________________

 • Eτήσια Έκθεση των Σπουδαστών του Α & Β έτους 2017-2018 

Mε την παρουσία πλήθος κόσμου, όπως επίσης εκπρόσωπων των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης των σπουδαστών του Α & Β έτους την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00 στα εργαστήρια της Σχολής, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, Πρόεδρο της Σχολής κ. Ευστάθιο. Ο Διευθυντής της Σχολής συνεχάρη τους σπουδαστές για τα τόσο σημαντικά έργα όπου δημιούργησαν σε μια νεοσύστατη σχολή όπως επίσης και για το κοινωνικό σκοπό της Σχολής μέσα στην κοινωνία. Έκανε λόγο για τα μελλοντικά σχέδια της Σχολής και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο για την συνεχή βοήθεια του στις λειτουργικές ανάγκες της Σχολής, τα μέλη του Δ.Σ, τους δύο καθηγητές κ. Στυλιανό Γεωργαντώνη και κ. Βασίλειο Θεοδωρακάκο, την Γραμματεία Πρεσβυτέρα κ. Βασιλική Κοκκορού και τους ιερείς π. Συμεών, π. Γεώργιο και π. Αθανάσιο. Στην συνέχεια παρουσίασε την δομή της έκθεσης δίνοντας μεγάλη έμφαση στο σχέδιο αλλά και στα κατασκευαστικά υλικά των εικόνων χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές.

 

 

_______________________________________________________________

 • Εκπαιδευτική εκδρομή των σπουδαστών στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη

Το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 οι σπουδαστές του Α και Β έτους επισκέφτηκαν τις συλλογές των φορητών εικόνων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου όπως επίσης και του Μουσείου Μπενάκη. Η ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο πραγματοποιήθηκε από την Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου και από τους διδάσκοντες της Σχολής.

_____________________________________________________________

 • Εκπαιδευτική επίσκεψη της Σχολής Αγιογραφίας στην Ι. Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, Σπάρτη 

Το Σάββατο 27 Μαρτίου του 2018 οι σπουδαστές του Α και Β έτους επισκέφτηκαν την Μονή των Αγ. Τεσσαράκοντα, Σπάρτη για να δουν και μελετήσουν τις φορητές εικόνες και το τοιχογραφικό σύνολο του Καθολικού όπως και του Παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής. Μετά την ξενάγηση στους χώρους ο Ηγούμενος της Μονής φιλοξένησε τους σπουδαστές στο αρχονταρίκι, δίνοντας συμβουλές για το πόσο σημαντική είναι η ιερή τέχνη όπου οι σπουδαστές έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν.

_______________________________________________________________

 • Κοπή της Βασιλόπιτας για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου του 2018 στην Στέγη Νεότητας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν μέλη του Δ.Σ της Σχολής, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό όπως και οι σπουδαστές. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους σπουδαστές για την επιλογή τους το να σπουδάσουν την ιερή τέχνη της εικονογράφησης ιερών προσώπων και ευλόγησε την προσπάθεια τους.

____________________________________________________

 • Εισήγηση για την παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού από τον κ. Νικόλαο Μαρκοζάνη 

Στην συνέχεια της προσπάθειας πρόσκλησης ομιλητών στην Σχολή Αγιογραφίας της Μητροπόλεως, ο συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης- θεολόγος κ. Νικόλαος Μαρκοζάνης το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου του 2017 πραγματοποίησε εισήγηση στους σπουδαστές της Σχολής με θέμα: Εικονολογική και εικονογραφική ανάλυση της Γεννήσεως του Χριστού. Η παρουσίαση του ενέπνευσε τους σπουδαστές και κάλυψε όλα τα ερωτήματα τους πάνω στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παράστασης.

_____________________________________________________

 • Eισήγηση για την παράδοση και την πρόοδο της φορητής εικόνας από τον Δρ. Γεώργιο Κόρδη

Ύστερα από ειδική πρόσκληση του Διευθυντή της Σχολής Αγιογραφίας, ο καταξιωμένος ζωγράφος Δρ. Γεώργιος Κόρδης το Σάββατο 11 Νοεμβρίου του 2017 παρευρέθει στο αμφιθέατρο της Στέγης Νεότητας όπου και πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: Παράδοση και πρόοδος στη τέχνη της εικόνας σήμερα.

Πριν την έναρξη της εισήγησης ο Διευθυντής της Σχολής  με τον κ. Γεώργιο Κόρδη επισκέφτηκαν τον γραφείο του Σεβασμιωτάτου όπου είχαν συνομιλία. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτονται καταξιωμένοι ζωγράφοι- αγιογράφοι και να μεταλαμπαδεύουν την γνώση τους στους σπουδαστές της Σχολής.

_______________________________________________________

 • Aγιασμός νέου ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος τέλεσε τον Αγιασμό στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Μέλη του Δ.Σ της Σχολής, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και σπουδαστές παρευρέθηκαν στον αγιασμό.

  

____________________________________________________

 • Εκπαιδευτική εκδρομή των σπουδαστών στα Μετέωρα
 • Η πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή (12-14 Μαΐου 2017) των σπουδαστών της Σχολής Αγιογραφίας της Μητρόπολης Σπάρτης πραγματοποιήθηκε στα μοναστήρια των μετεώρων. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα των εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής όπως τους Θεοφάνη τους Κρής,  του Τζώρτζη κ.α. Οι σπουδαστές επισκέφτηκαν την Μονή του Αγ. Νικολάου του Αναπαυσά, την Μονή Ρουσάνου, την Μονή του Αγ. Στεφάνου και το Μεγάλο Μετέωρο. Οι σπουδαστές είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν τα σκευοφυλάκια των μονών και να ξεναγηθούν από τον συντηρητή βιβλιακού και αρχειακού υλικού Αιμιλιανό Γκέκα.

        

__________________________________________________________

 • Αγιασμός και Kοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Αγιογραφίας 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος τέλεσε τον Αγιασμό στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το Φθινόπωρο και στεγάζεται επί της οδού Γκορτσολόγου 46 στη Σπάρτη σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Αμέσως μετά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τη Βασιλόπιτα για το νέο έτος.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη αρχικά τον διευθυντή της Σχολής δρ. Χρήστο Καρύδη και τους συνεργάτες του, για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ώστε αυτό το πρώτο διάστημα η λειτουργία να είναι άψογη. Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι αρκετά χρόνια είχε στη σκέψη του τη δημιουργία μίας τέτοιας Σχολής στον τόπο μας και όταν πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες το επιχείρησε, παρά την οικονομική ύφεση που μαστίζει την Πατρίδα μας, αφού – όπως τόνισε – το καλό βρίσκει τρόπο να υπερπηδά τα όποια εμπόδια. Απευθυνόμενος στους εκατό σπουδαστές, τους ευχήθηκε να ακολουθήσουν τα βήματα του αείμνηστου φημισμένου Αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, του οποίου μάλιστα το όνομα έχει πάρει η Σχολή. Επίσης επισήμανε ότι στα έργα του κάθε Αγιογράφου αντικατοπτρίζεται η βαθιά του πίστη και ο ψυχικός του κόσμος.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Σχολής Αγιογραφίας κ. Καρύδης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική επιλογή στο πρόσωπό του καθώς και για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την ομαλή λειτουργία της Σχολής. Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την αρμονική συνεργασία και τους σπουδαστές για τον ζήλο που επιδεικνύουν, ενώ τους προέτρεψε να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται ώστε να φανούν άξιοι συνεχιστές παλαιότερων διακεκριμένων Λακώνων Αγιογράφων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Ρεκουνιώτης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

004 052 057  047

_________________________________________________________

 • Επίσκεψη των σπουδαστών στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 οι σπουδαστές της νεοσύστατης Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας επισκέφθηκαν και με επικεφαλής τον Διευθυντή της Σχολής δρ. Χρήστο Καρύδη, το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Εκεί τους υποδέχθηκε ο επιμελητής του Μουσείου κ. Δημήτριος Μπαγιώκος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώθηκαν τα εκκλησιαστικά κειμήλια καθώς και στις άοκνες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου για την διάσωση και την συντήρησή τους, αλλά και για την δημιουργία ενός αξιόλογου χώρου, που να μπορούν να τον επισκέπτονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του τόπου μας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Καρύδης είχε την ευκαιρία να σχολιάσει τις αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες που φιλοξενούνται στο Μουσείο και να επισημάνει στους σπουδαστές τις διάφορες τεχνοτροπίες των Αγιογράφων. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Καρύδης ευχαρίστησε τον επιμελητή του Μουσείου για την ξενάγηση, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον το Μουσείο θα αποτελέσει ένα ‘’εργαλείο εκπαίδευσης’’ για τους σπουδαστές της Σχολής.

003 012 026

___________________________________________________________

 • Εισήγηση για την Μεταβυζαντινή Τέχνη στους σπουδαστές της Σχολής από την αρχαιολόγο Δρ. Δανάη Χαραλάμπους

Στα πλαίσια του μαθήματος Θεολογία και Ιστορία της Τέχνης Ι πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, η πρώτη ομιλία με θέμα την μεταβυζαντινή ζωγραφική των μνημείων της Λακωνίας από την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Δρ. Δανάη Χαραλάμπους. Στην εισήγηση της η δρ. Δανάη Χαραλάμπους παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από μεταβυζαντινά μνημεία της Λακωνίας όπου και έχει μελετήσει λεπτομερώς.