Νέα-Εκδηλώσεις

logo

  • ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 

Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα υπάρχουν τρία τμήματα πρωινά και απογευματινά για τα εργαστηριακά μαθήματα και ένα  για τα θεωρητικά μαθήματα

Θεωρητικά μαθήματα: 

-Σάββατο (πρωινό 10:45- 13:00, για το Α ΕΤΟΣ)

-Σάββατο (μεσημεριανό 13:00- 15:00 για το Β ΕΤΟΣ).

Εργαστηριακά μαθήματα:

-Παρασκευή (16:00-18:15 Α ΕΤΟΣ και 18:30- 20:45, Β ΕΤΟΣ) και

-Σάββατο (πρωινό 10:45- 13:00 Β ΕΤΟΣ, μεσημεριανό 13:15- 16:15 Β ΕΤΟΣ).

____________________________________________________

  • ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Από 2 Σεπτεμβρίου έως 27 Σεπτεμβρίου 2017

Αίτηση εγγραφής για την Σχολή Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.sxoliagiografiasimms.gr  όπου στο πεδίο σπουδαστές μπορούν να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι την αίτηση εγγραφής και να την αποστείλουν στο εμαιλ της σχολής [email protected]

Αιτήσεις εγγραφών υπάρχουν και στα γραφεία της Μητροπόλεως (από τις 9:00 έως 13:00).

Οι δευτεροετείς φοιτητές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν νέα εγγραφή με τους παραπάνω τρόπους.

Τα άτομα που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο δεύτερο έτος σπουδών θα πρέπει να το αναφέρουν στην αίτηση τους. Θα οριστεί ημερομηνία εξέτασης του φακέλου τους.

Tα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου.

______________________________________________________

  • Εκπαιδευτική εκδρομή των σπουδαστών στα Μετέωρα
  • Η πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή (12-14 Μαΐου 2017) των σπουδαστών της Σχολής Αγιογραφίας της Μητρόπολης Σπάρτης πραγματοποιήθηκε στα μοναστήρια των μετεώρων. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα των εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής όπως τους Θεοφάνη τους Κρής,  του Τζώρτζη κ.α. Οι σπουδαστές επισκέφτηκαν την Μονή του Αγ. Νικολάου του Αναπαυσά, την Μονή Ρουσάνου, την Μονή του Αγ. Στεφάνου και το Μεγάλο Μετέωρο. Οι σπουδαστές είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν τα σκευοφυλάκια των μονών και να ξεναγηθούν από τον συντηρητή βιβλιακού και αρχειακού υλικού Αιμιλιανό Γκέκα.

        

__________________________________________________________

  • Αγιασμός και Kοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Αγιογραφίας 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος τέλεσε τον Αγιασμό στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το Φθινόπωρο και στεγάζεται επί της οδού Γκορτσολόγου 46 στη Σπάρτη σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Αμέσως μετά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τη Βασιλόπιτα για το νέο έτος.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη αρχικά τον διευθυντή της Σχολής δρ. Χρήστο Καρύδη και τους συνεργάτες του, για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ώστε αυτό το πρώτο διάστημα η λειτουργία να είναι άψογη. Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι αρκετά χρόνια είχε στη σκέψη του τη δημιουργία μίας τέτοιας Σχολής στον τόπο μας και όταν πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες το επιχείρησε, παρά την οικονομική ύφεση που μαστίζει την Πατρίδα μας, αφού – όπως τόνισε – το καλό βρίσκει τρόπο να υπερπηδά τα όποια εμπόδια. Απευθυνόμενος στους εκατό σπουδαστές, τους ευχήθηκε να ακολουθήσουν τα βήματα του αείμνηστου φημισμένου Αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, του οποίου μάλιστα το όνομα έχει πάρει η Σχολή. Επίσης επισήμανε ότι στα έργα του κάθε Αγιογράφου αντικατοπτρίζεται η βαθιά του πίστη και ο ψυχικός του κόσμος.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Σχολής Αγιογραφίας κ. Καρύδης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική επιλογή στο πρόσωπό του καθώς και για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την ομαλή λειτουργία της Σχολής. Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την αρμονική συνεργασία και τους σπουδαστές για τον ζήλο που επιδεικνύουν, ενώ τους προέτρεψε να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται ώστε να φανούν άξιοι συνεχιστές παλαιότερων διακεκριμένων Λακώνων Αγιογράφων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Ρεκουνιώτης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

004 052 057  047

_________________________________________________________

  • Επίσκεψη των σπουδαστών στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 οι σπουδαστές της νεοσύστατης Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας επισκέφθηκαν και με επικεφαλής τον Διευθυντή της Σχολής δρ. Χρήστο Καρύδη, το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Εκεί τους υποδέχθηκε ο επιμελητής του Μουσείου κ. Δημήτριος Μπαγιώκος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώθηκαν τα εκκλησιαστικά κειμήλια καθώς και στις άοκνες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου για την διάσωση και την συντήρησή τους, αλλά και για την δημιουργία ενός αξιόλογου χώρου, που να μπορούν να τον επισκέπτονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του τόπου μας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Καρύδης είχε την ευκαιρία να σχολιάσει τις αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες που φιλοξενούνται στο Μουσείο και να επισημάνει στους σπουδαστές τις διάφορες τεχνοτροπίες των Αγιογράφων. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Καρύδης ευχαρίστησε τον επιμελητή του Μουσείου για την ξενάγηση, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον το Μουσείο θα αποτελέσει ένα ‘’εργαλείο εκπαίδευσης’’ για τους σπουδαστές της Σχολής.

003 012 026

___________________________________________________________

  • Εισήγηση για την Μεταβυζαντινή Τέχνη στους σπουδαστές της Σχολής από την αρχαιολόγο Δρ. Δανάη Χαραλάμπους

Στα πλαίσια του μαθήματος Θεολογία και Ιστορία της Τέχνης Ι πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, η πρώτη ομιλία με θέμα την μεταβυζαντινή ζωγραφική των μνημείων της Λακωνίας από την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Δρ. Δανάη Χαραλάμπους. Στην εισήγηση της η δρ. Χαραλάμπους παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από μεταβυζαντινά μνημεία της Λακωνίας όπου και έχει μελετήσει λεπτομερώς.