Εκπαιδευτικό προσωπικό-Γραμματεία

Κύριοι καθηγητές:

  • Αναπλ. Καθηγητής Χρήστος Καρύδης (Διευθυντής)

karidis

Ο Δρ. Χρήστος Χ. Καρύδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο- Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Τμήματος (2023- σήμερα). Γεννήθηκε στον Πειραιά και η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά, το Βλαχιώτη Λακωνίας και με μικρά ψήγματα από την Κωνσταντινούπολη. Διδάσκει σε τρία  μεταπτυχιακά προγράμματα του Α.Π.Θ και είναι Συντονιστής του ΔΠΜΣ ‘Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς’ του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης διδάσκων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜSc) Προστασίας & Συντήρησης του Α.Π.Θ (2006 έως 2013) και υπήρξε συντονιστής των μαθημάτων πρ. συντήρησης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες’ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακαδημαϊκός υπεύθυνος σε τρία e-learning προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ. Διδάσκει στην τριτοβάθμια απο το 2006 και εργάζεται ώς συντηρητής έργων τέχνης ήδη απο το 2002. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής ασχολήθηκε με την καταγραφή & προληπτική συντήρηση κειμηλίων του Αγ. Όρους. Πτυχιούχος (Π.Ε) Συντήρησης & Αποκατάστασης Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου De Montfort, UK. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο γνωστικό αντικείμενο της Προληπτικής Συντήρησης στο Πανεπιστήμιο του Northumbria-Newcastle (MA Hons), στη Συντήρηση Υφάσματος στο Textile Conservation Centre του Πανεπιστημίου Southampton (PGCE) και στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (MA Hons). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Lincoln, UK ως υπότροφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διδάχτηκε την ιερά τέχνη της αγιογραφίας, την θεολογία της εικόνας & τοιχογραφίας στην Ι. Μ. Νικαίας κοντά στον Δρ. Γεώργιο Κόρδη, Βασίλειο Χαρόπουλο, Δημήτριο Αλεβιζόπουλο, Σταύρο Μπαλτογιάννη και Καθ. Νίκο Ζία. Συνεργάστηκε με την 1η,2η,5η,10η,21η και 23η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στην συντήρηση και μελέτη κειμηλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Πάτμου, στο Άγιον Όρος, Κολομβία, Ισπανία, Βρυξέλλες, Αγγλία και Μητροπόλεις στον ελλαδικό χώρο. Έχει περισσότερες από 90 ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, Διεθνή και Εθνικά συνέδρια που αφορούν την προληπτική και επεμβατική συντήρηση, την εικονογραφία, την ταυτοποίηση υλικών και την ιστορία των έργων τέχνης. Συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών. Επιμελητής-συγγραφέας της έκδοσης: H Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης: διατήρηση & διαχείριση συλλογών (εκδ. Time Heritage, 2013). Ιδρυτής & συντονιστής της Διεθνής Συνάντησης Συντήρησης & Καταγραφής Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης (IMCDEA)  http://imcdea20165.webnode.gr

Email επικοινωνίας: [email protected] ή [email protected]
Blog: http://christoskarydis.blogspot.com/

_________________________________________________________________

  • κος. Στυλιανός Γεωργαντώνης (Αγιογράφος, Διδάσκων Α, Β έτος Φορητής Εικόνας & Τοιχογραφίας)

Ο Στέλιος Γεagiografosωργαντώνης γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κατάγεται από την Λακωνία. Από μικρό παιδί, είχε το πάθος να μάθει την τέχνη της Εικονογραφίας. Αποφοίτησε από το λύκειο και ήρθε το 2000 στην Ελλάδα όπου σπούδασε Εικονογραφία στη σχολή Εικονογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με καθηγητές τους κ. Νικόλαο Λιόνδα, κ. Γεώργιο Μποζά και κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο όπου τελείωσε το 2004. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα με τον αγιογράφο, κ. Μάριο Πελέλη. Από το 2006, διατηρεί εργαστήριο Αγιογραφίας που ασχολείται με την ιστόρηση Ιερών Ναών και φορητών εικόνων. Έχει δουλέψει σε Ναούς εντός Ελλάδος αλλά και στην Αμερική.

Email επικοινωνίας: [email protected]

Ορισμένοι Ναοί όπου έχει αγιογραφήσει είναι:

  • Αγ. Δημήτριος στον Αγ. Δημήτριο Ζάρακος Λακωνίας
  • Αγ. Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης στις Γούβες Λακωνίας
  • Αγ. Νεκτάριος στη Σελασία Λακωνίας
  • Αγ. Ειρήνη Μαγούλα Λακωνίας
  • Aγ. Δημήτριος Μαγούλα Σπάρτης
  • Κοίμηση της Θεοτόκου Μαγούλα Λακωνίας
  • Αγ. Γεώργιος Πύργος Ηλείας
  • Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη, Καραβά Λακωνίας
  • Αγ. Αθανάσιος και Τιμίου Προδρόμου Σικάγο Αμερική
  • Αγ. Βαρβάρα Τζάνειο Ορφανοτροφείο, Πειραιά
  • Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Σπάρτη

Έργα του κ. Στ. Γεωργαντώνη:

final3

_____________________________________________________________

  • κος. Βασίλειος Θεοδωρακάκος (Αγιογράφος, Διδάσκων στο Α, Β & Γ έτος Φορητής Εικόνας) 

Ο Βασίλειος Θεοδωρακάκος  αγάπησε από παιδί την τέχνη της ιστόρησης των Εικόνων και εν γένει την Ρωμαίικη ζωγραφική μας παράδοση. Κατάγεται από τους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε συντήρηση έργων ζωγραφικής στη σχολή Πετρά και εργάστηκε στον τομέα της Συντήρησης στην 1η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων για περίπου 6 χρόνια. Στο διάστημα αυτό εργάστηκε πάνω στην σχεδιαστική αποτύπωση ανασκαφικών ευρημάτων, στην συντήρηση φορητών εικόνων και ξυλογλύπτων, καθώς επίσης και στην συντήρηση τοιχογραφιών, σε μνημεία της Αττικής και της Βοιωτίας, μεταξύ των οποίων ο Όσιος Λουκάς και η Μονή Δαφνίου. Η ενασχόλησή του με την φορητή εικόνα ξεκινά συστηματικά κατά την διάρκεια της φοίτησής του στον τομέα της συντήρησης , υπό την εποπτεία της Αγιογράφου Γαβριέλας Μαυρίδη. Παίρνοντας τις βάσεις, συνεχίζει  την μελέτη της τέχνης της Εικονογραφίας μέσα από την ενδελεχή παρατήρηση και την αντιγραφή των έργων κορυφαίων ζωγράφων από τον 14 εως και τον 17 αιώνα,  με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των κορυφαίων Κρητών Αγιογράφων  Άγγελου, Ρίτζου, Δαμασκηνού και Θεοφάνη. Από το 2006 εργάζεται πλέον ως επαγγελματίας Αγιογράφος. Ασχολείται επίσης με την τεχνική της ιστόρησης, διακόσμησης και γραφής χειρογράφων σε αυθεντική περγαμηνή με παραδοσιακό τρόπο. Έργα του βρίσκονται σε Ιερούς ναούς, Μονές και ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων.

Εmail επικοινωνίας: [email protected]

‘Εργα του κ. Βασ. Θεοδωρακάκου:

      

_____________________________________________________

  • κα. Μάτα Φλώρου (Διδάσκουσα στο Παιδικό Τμήμα και το Σχέδιο)

Γεννήθηκε πριν 44 χρόνια και απ’ όταν θυμάται τον εαυτό της, στα χέρια της κρατούσε  πινέλα , μολύβια και  χρώματα. Ήδη από το Γυμνάσιο, ήξερε τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Στο Λύκειο επέλεξε το Τμήμα Σχεδιαστών  – Δομικών έργων  και έτσι μπήκε στη ζωή της για τα καλά αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το σχέδιο. Τελειώνοντας το σχολείο είχε την τύχη να εργαστεί ώς σχεδιάστρια για πολλά χρόνια  με εξαιρετικούς  επαγγελματίες  πολιτικούς μηχανικούς.  Εκπαιδεύτρια σχεδίου σε ιδιωτικό φροντιστήριο από το 2003 έως το 2011. Πολύ καλή γνώση σε σχεδιαστικά προγράμματα. Παράλληλα συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής  και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Πτυχιούχος (Άριστα) της Σχολής Αγιογραφίας ‘Φώτης Κόντογλου’.

Εmail επικοινωνίας: [email protected]

‘Εργα της κα. Ελ. Φλώρου:

__________________________________________

Γραμματεία

  • κα. Ιωάννα Αρριάνα 

H πρεσβυτέρα Ιωάννα Αρριάνα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Τεχνολογίας, Πληροφορικής και  Τηλεπικοινωνιών του Πανεπστημίου Πελοποννήσου. Γραμματέας των δύο Σχολών Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσεικής της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Εmail επικοινωνίας: [email protected]

 

 

_________________________________________________________

Εκπαιδευτές και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες όπου προέρχονται κυρίως από την ακαδημαϊκή και εικαστική κοινότητα πραγματοποιούν προκαθορισμένες εισηγήσεις στους σπουδαστές.

Ορισμένοι συνεργάτες προέρχονται από:

  • Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Αγιογράφων
  • Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Eλλάδος
  • Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας