Εκπαιδευτικό προσωπικό-Γραμματεία

Κύριοι καθηγητές:

 • Επικ. Καθηγητής Δρ. Χρήστος Καρύδης (Διευθυντής & Καθηγητής)

karidis

Ο Δρ. Χρήστος Χ. Καρύδης είναι επίκουρος καθηγητής  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο- Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης. Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος. Γεννήθηκε στον Πειραιά και η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά και το Βλαχιώτη Λακωνίας. Διδάσκει σε δύο  μεταπτυχιακά προγράμματα του Α.Π.Θ. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης διδάσκων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜSc) Προστασίας & Συντήρησης του Α.Π.Θ (2006 έως 2013) . Είναι συντονιστής των μαθημάτων πρ. συντήρησης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες’ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής ασχολήθηκε με την καταγραφή & προληπτική συντήρηση κειμηλίων του Αγ. Όρους. Πτυχιούχος (Π.Ε) Συντήρησης & Αποκατάστασης Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου De Montfort, UK. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο γνωστικό αντικείμενο της Προληπτικής Συντήρησης στο Πανεπιστήμιο του Northumbria-Newcastle (MA Hons), στη Συντήρηση Υφάσματος στο Textile Conservation Centre του Πανεπιστημίου Southampton (PGCE) και στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (MA Hons). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Lincoln, UK ως υπότροφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διδάχτηκε την ιερά τέχνη της αγιογραφίας, την θεολογία της εικόνας & τοιχογραφίας στην Ι. Μ. Νικαίας κοντά στον Καθ. Δρ. Γεώργιο Κόρδη, Βασίλειο Χαρόπουλο, Δημήτριο Αλεβιζόπουλο, Σταύρο Μπαλτογιάννη και Καθ. Νίκο Ζία. Συνεργάστηκε με την 1η,2η,5η,10η,21η και 23η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στην συντήρηση και μελέτη κειμηλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Πάτμου, στο Άγιον Όρος, Κολομβία, Ισπανία, Βρυξέλλες, Αγγλία και Μητροπόλεις στον ελλαδικό χώρο. Έχει περισσότερες από 80 ανακοινώσεις σε συλλογικούς τόμους, Διεθνή και Εθνικά συνέδρια που αφορούν την προληπτική και επεμβατική συντήρηση, την ταυτοποίηση υλικών και την ιστορία των έργων τέχνης. Συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών. Επιμελητής-συγγραφέας της έκδοσης H Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης: διατήρηση & διαχείριση συλλογών (εκδ. Time Heritage, 2013).

Ιδρυτής & συντονιστής της Διεθνής Συνάντησης Συντήρησης & Καταγραφής Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης (IMCDEA)  http://imcdea20165.webnode.gr

Email επικοινωνίας: [email protected] ή [email protected]
Blog: http://christoskarydis.blogspot.com/

_________________________________________________________________

 • κος. Στυλιανός Γεωργαντώνης (Αγιογράφος & Διδάσκων  Ά, Β έτος Φορητής Εικόνας και Τοιχογραφίας)

Ο Στέλιος Γεagiografosωργαντώνης γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κατάγεται από την Λακωνία. Από μικρό παιδί, είχε το πάθος να μάθει την τέχνη της Εικονογραφίας. Αποφοίτησε από το λύκειο και ήρθε το 2000 στην Ελλάδα όπου σπούδασε Εικονογραφία στη σχολή Εικονογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με καθηγητές τους κ. Νικόλαο Λιόνδα, κ. Γεώργιο Μποζά και κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο όπου τελείωσε το 2004. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα με τον αγιογράφο, κ. Μάριο Πελέλη. Από το 2006, διατηρεί εργαστήριο Αγιογραφίας που ασχολείται με την ιστόρηση Ιερών Ναών και φορητών εικόνων. Έχει δουλέψει σε Ναούς εντός Ελλάδος αλλά και στην Αμερική.

Ορισμένοι Ναοί όπου έχει αγιογραφήσει είναι:

 • Αγ. Δημήτριος στον Αγ. Δημήτριο Ζάρακος Λακωνίας
 • Αγ. Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης στις Γούβες Λακωνίας
 • Αγ. Νεκτάριος στη Σελασία Λακωνίας
 • Αγ. Ειρήνη Μαγούλα Λακωνίας
 • Aγ. Δημήτριος Μαγούλα Σπάρτης
 • Κοίμηση της Θεοτόκου Μαγούλα Λακωνίας
 • Αγ. Γεώργιος Πύργος Ηλείας
 • Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη, Καραβά Λακωνίας
 • Αγ. Αθανάσιος και Τιμίου Προδρόμου Σικάγο Αμερική
 • Αγ. Βαρβάρα Τζάνειο Ορφανοτροφείο, Πειραιά

Email επικοινωνίας: [email protected]

Έργα του κ. Στ. Γεωργαντώνη:

final3 final2

_____________________________________________________________

 • κος. Βασίλειος Θεοδωρακάκος (Αγιογράφος, Διδάσκων στο Α, Β και Γ έτος Φορητής Εικόνας) 

Ο Βασίλειος Θεοδωρακάκος  αγάπησε από παιδί την τέχνη της ιστόρησης των Εικόνων και εν γένει την Ρωμαίικη ζωγραφική μας Παράδοση. Κατάγεται από τους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε συντήρηση έργων ζωγραφικής στη σχολή Πετρά και εργάστηκε στον τομέα της Συντήρησης στην 1η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων για περίπου 6 χρόνια. Στο διάστημα αυτό εργάστηκε πάνω στην σχεδιαστική αποτύπωση ανασκαφικών ευρημάτων, στην συντήρηση φορητών εικόνων και ξυλογλύπτων, καθώς επίσης και στην συντήρηση τοιχογραφιών, σε μνημεία της Αττικής και της Βοιωτίας, μεταξύ των οποίων ο Όσιος Λουκάς και η Μονή Δαφνίου. Η ενασχόλησή του με την φορητή εικόνα ξεκινά συστηματικά κατά την διάρκεια της φοίτησής του στον τομέα της συντήρησης , υπό την εποπτεία της Αγιογράφου Γαβριέλας Μαυρίδη. Παίρνοντας τις βάσεις, συνεχίζει  την μελέτη της τέχνης της Εικονογραφίας μέσα από την ενδελεχή παρατήρηση και την αντιγραφή των έργων κορυφαίων ζωγράφων από τον 14 εως και τον 17 αιώνα,  με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των κορυφαίων Κρητών Αγιογράφων  Άγγελου, Ρίτζου, Δαμασκηνού και Θεοφάνη. Από το 2006 εργάζεται πλέον ως επαγγελματίας Αγιογράφος. Ασχολείται επίσης με την τεχνική της ιστόρησης, διακόσμησης και γραφής χειρογράφων σε αυθεντική περγαμηνή με παραδοσιακό τρόπο. Έργα του βρίσκονται σε Ιερούς ναούς, Μονές και ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων.

‘Εργα του κ. Βασ. Θεοδωρακάκου:

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Εmail επικοινωνίας: xrostir2007@yahoo.gr

_______________________________________________________

Γραμματεία

basiliki

Η πρεσβυτέρα Βασιλική Κοκκορού είναι μητέρα δύο τέκνων. Απόφοιτη Γενικού Λυκείου με πτυχίο Αρμονίας στην Ευρωπαϊκή Μουσική και σπουδάστρια στην Σχολή Αγιογραφίας της Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης. Έχει προϋπηρεσία στην μαθητεία μουσικής σε παιδιά και πολυετή στον ιδιωτικό τομέα.

Εmail επικοινωνίας: [email protected]

 

Εκπαιδευτές και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες όπου προέρχονται κυρίως από την ακαδημαϊκή και εικαστική κοινότητα πραγματοποιούν προκαθορισμένες εισηγήσεις στους σπουδαστές.

Ορισμένοι συνεργάτες προέρχονται από:

 • Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Αγιογράφων
 • Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Eλλάδος
 • Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών
 • Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας